Doručujeme cez balíkovo za 1,99 €!

Knihobot

Najlepšie sci-fi, ktoré odporúča Knihobot

Science fiction

Knihobot vám prináša zoznam desiatich najzaujímavejších sci-fi kníh, ktoré jednoducho musíte prečítať. Od klasikov až po menej známe objavy. Pripravte sa na únik do vesmírnych dobrodružstiev, stretnutia s mimozemskými civilizáciami a hlboké filozofické úvahy o budúcnosti ľudstva. Či už ste dlhoročným fanúšikom sci-fi alebo ešte len začínate objavovať tento žáner, ponorte sa s nami do sveta nekonečných možností a zažite napínavé príbehy, ktoré nebudete môcť pustiť z ruky.

Posledná šanca

Andy Weir

Ryland Grace je jediným preživším na zúfalej misii a pokiaľ zlyhá, ľudstvo i samotná Zem zaniknú. Až na to, že to momentálne nevie. Nepamätá si ani svoje vlastné meno, nieto svoju úlohu alebo spôsob, ako ju splniť. Jediné, čo vie, je, že spal veľmi, veľmi dlho. A práve bol prebudený, aby zistil, že je milióny míľ od domova. Spomienky sa mu rozmazane vracajú a Ryland si uvedomuje, že pred ním teraz stojí nemožná úloha. Hodiny tikajú a najbližší človek je vzdialený niekoľko svetelných rokov, takže to musí zvládnuť sám. Alebo nie?

Moja obľúbená sci-fi knižka je Hail Mary alebo v slovenčine Posledná šanca od Andyho Weira. Knižka sa odohráva na vesmírnej lodi a od začiatku úplne nevieme, čo sa deje. Zisťujeme to spolu s hlavnou postavou postupne za pomoci náhodných spomienok. V knihe nechýbajú emócie všetkého druhu! Andy Weir tu skvele pracuje s humorom, ale ak plačete pri knižkách, u tejto určite budete a to nielen od smiechu.

Katarína Fialová

Levá ruka tmy

Ursula K. Le Guin

Ľavá ruka tmy od Ursula K. Le Guin je priekopnícky sci-fi román, ktorý sa zaoberá témami rodu, identity a kultúrnej rozmanitosti. Príbeh sa odohráva na planéte Gethen, kde je pohlavie premenlivé a sleduje vyslanca, ktorý sa pohybuje v politických intrigách. Le Guin vo svojom rozprávaní spochybňuje spoločenské normy a ponúka hlboký vhľad do zložitosti ľudstva a povahy vzťahov.

Musím odporučiť Ľavú ruku tmy od Ursule K. Le Guin. Táto autorka nepíše práve tradičné žánrovky – aj keď v niektorých jej textoch je akcia až až. Ľavá ruka tmy je asi najpomalšie sci-fi, aké som čítala. Príbeh sa síce odohráva na vzdialenej planéte Gethen a ide tu o stret mimozemskej spoločnosti s pozemšťanom, ide ale predovšetkým o kultúrny stret, nie o nejaký obyčajný súboj. Rolu tu hrajú veľmi osobné atribúty a city hlavných postáv a tiež rôzne diplomatické intrigy, do ktorých LeGuin zapletá očakávanie a stereotypy spojené s rodom, ktorý sa navyše u obyvateľov Gethenu pravidelne mení.

Barbora Votavová

Stroncium

Jiří Kulhánek

Stroncium je pochmúrny príbeh z temnej budúcnosti, kedy sa na Zemi pohybuje viac mŕtvych ako živých, kedy klamstiev je viac ako obvykle a kedy ľadu je oveľa viac ako whisky. Príbeh o osamelom hrdinovi, obrovských strojoch, technologických netvoroch, kde je naozaj veľa ľadu.

Jiří Kulhánek je český spisovateľ, autor kníh na pomedzí science fiction a fantasy. V roku 1996 získal cenu Akadémie science fiction, fantasy a hororu pre nádejného nováčika.

Atmosféra, surovosť! Už je to dlho čo som čítal, takže si vlastne presne nepamätám dej, ale stále mi zostáva pocit dobre stráveného čítania.

David Pohan

Naslouchač

Petra Stehlíková

Táto česká sci-fi kniha opisuje svet po Veľkej vojne, kde jedna polovica je chránená štítom z nerastu sklenit, zatiaľ čo druhá je zamorená jedovatými plynmi. Ilan, trinásťročné dievča, sa vydáva za chlapca, aby unikla odvedeniu od svojej rodiny. Jej schopnosť načúvať sklenit ju privedie k učeniu sa sklenárskemu remeslu. Keď je vybraná do kapitánskej družiny, ktorá chráni mestá pred tvormi zvanými Nasterea, musí uchrániť svoje tajomstvo pred nepriateľmi, hoci postupne odhaľuje pravdu o svojom ľude.

Sci-fi od českej autorky Petry Stehlíkovej odohrávajúcej sa v oblasti pohoria Ural. Skorumpovaná spoločnosť a obmedzené zdroje, inšpirácia aj v konšpiráciách o reálnych udalostiach (Ďatlova výprava). Kvalitné čítanie!

Anna Hájková

Nepřemožitelný

Stanisław Lem

Nepremožiteľný od Stanislawa Lema je zásadné dielo science fiction, ktoré sa zaoberá témami umelej inteligencie, existencializmu a hranicami ľudského chápania. Román sa odohráva v budúcnosti, keď ľudstvo zápasí s dôsledkami vytvorenia superinteligentnej entity. Táto kniha ponúka podnetné skúmanie vzťahu medzi človekom a technológiou, vďaka čomu je pútavým čítaním pre fanúšikov špekulatívnej literatúry a filozofického bádania.

Za mňa najlepšie sci-fi je Nepremožiteľný od Lema, pretože to má úžasnú atmosféru a krásny jazyk. Bolo to tiesnivé a osamelé. Veľmi zvláštne. Je to ten typ knižky, čo mi príde, že nečítam, ale dýcham.

Kristýna Hladíková

Neopúšťaj ma

Kazuo Ishiguro

Kniha Neopúšťaj ma prelamuje hranice literárneho románu. Je to strhujúca záhada, krásny milostný príbeh a tiež zožieravá kritika ľudskej arogancie a morálne skúmanie toho, ako v našej spoločnosti zaobchádzame so zraniteľnými a odlišnými. Pri skúmaní tém pamäti a dopadu minulosti Kazuo Ishiguro prijíma myšlienku možnej budúcnosti, aby vytvoril svoju doteraz najdojemnejšiu a najsilnejšiu knihu.

Sci-fi román Neopúšťaj len pomaly a neochotne odkrýva hlbšiu podstatu zdanlivo nevinného príbehu protagonistky Kathy a jej priateľov. Kathy ako rozprávačka je veľmi empatická a často odhaduje pocity a myšlienky ostatných postáv. Jej rozprávanie nie je ale príliš spoľahlivé. Čitateľ sa v knihe o celej situáciu a dôvodu existencie hlavných postáv dozvie len málo. Napriek tomu, alebo možno práve preto, je kniha mrazivá a veľmi čítavá.

Kristýna Kupcová

Vzpomínka na Zemi

Liou Cch‘-sin

Trilógia Spomienka na Zem od Liou Cch'-sin je podmanivou ságou epických rozmerov, ktorá mieša hard sci-fi s filozofickými témami a núti čitateľov k zamysleniu. Prostredníctvom majstrovského rozprávania a zložitého budovania sveta vytvára Liu Cixin trilógiu, ktorá čitateľov uchváti zmesou vedeckej presnosti a hlbokých špekulácií o budúcnosti ľudstva a vesmíru. Nechýba tiež stret s mimozemskou civilizáciou.

Hard sci-fi, ktorá svojím rozsahom – ako do počtu kníh, tak aj dejovým rozpätím – oslovila celý svet. V roku 2015 získala aj Cenu Hugo za najlepší román. Séria je nielen o tiahlom súboji so silnejšou mimozemskou civilizáciou, ale otvára aj veľa spoločenských otázok. A v úvode poslúži aj ako exkurz do čínskej komunistickej histórie.

Zdeněk Dvořák

Enderova hra

Orson Scott Card

Enderova hra od Orsona Scotta Carda je sci-fi, ktoré sleduje cestu Endera Wiggina, skvelého mladého stratéga prijatého do vojenskej akadémie. Odohráva sa v budúcnosti, kde ľudstvo bojuje s insektoidnou mimozemskou rasou známou ako Formics. Román skúma témy vedenia, morálky a dôsledkov vojny. Majstrovské dielo Orsona Scotta Carda si získalo široké uznanie pre svoje pôsobivé postavy, pohlcujúce budovanie sveta a myšlienkové skúmanie ľudskej povahy.

Odohráva sa na vesmírnej stanici, kde ľudstvo trénuje z malých detí armádu, ktorá má za cieľ vyhladiť nepriateľskú civilizáciu. Filmová adaptácia sa napriek obsadeniu až tak veľmi nepodarila.

David Novák

Kallocain

Karin Boye

Kallocain od Karin Boya je dystopická klasika, ktorá sa zaoberá témami dohľadu, totalitarizmu a individuality. Román sa odohráva v budocnosti, kde je konformita vynucovaná pomocou séra pravdy, a sleduje morálnu dilemu chemika Lea Kalla. Boya ponúka podnetné rozprávanie o slobode a pravde v represívnych režimoch.

Menej známe dystopické sci-fi minulého storočia. Môže to zaujať každého, koho bavilo 1984, Brave new world, Príbeh služobníčky, atď. Je to príbeh muža, chemika, manžela. Vo svojej práci sa mu podarí vyvinúť sérum pravdy, takže s jeho pomocou pôjde zatknúť a usvedčiť každého iba za myšlienku. Do toho má utkvelú predstavu, že jeho manželstvo sa rúca, pretože akonáhle vyrastú deti, končí každé manželstvo. Nasycuje tak svoju nenávisť k manželke. Je to krátke, ale malo to zaujímavý znepokojujúci koniec.

Kristýna Hladíková

Duna

Frank Herbert

Duna od Franka Herberta je legendárny sci-fi epos odohrávajúci sa na púštnej planéte Arrakis. Sleduje cestu Paula Atreida, ktorý sa pohybuje v politických intrigách, proroctvách a lákadlách korenia. S témami moci, ekológie a náboženstva, Duna uchváti čitateľov svojim pohlcujúcim budovaním sveta a nadčasovým príbehom. Je úvodom do fascinujúceho sveta, ktorý sa Frankovi Herbertovi podaril vytvoriť.

Duna bola jedným z mojich prvých sci-fi. Jej spletité budovanie sveta, pôsobivé postavy a témy ma dodnes uchvacujú. Je to nadčasová sága, ktorá hlboko rezonuje a pri každom čítaní ma pozýva na preskúmanie ďalších detailov.

Katarína Fialová