Doručujeme cez balíkovo za 1,99 €!

Knihobot

Najlepšie fantasy, ktoré odporúča Knihobot

Fantasy

Dali sme hlavy, meče aj magické artefakty dohromady a prinášame vám knihobotie tipy na najzaujímavejšie fantasy knihy. Od skutočných klasík cez vplyvné kultovky po moderné ságy… jednoducho výber, za ktorý dáme prsteň do ohňa. Tak na ne hoďte očko, nasajte inšpiráciu a vrhnite sa do čítania!

Archiv Bouřené záře: Cesta králů

Brandon Sanderson

Séria štyroch poriadnych bichlí (a dvoch noviel) z fantasy sveta Rošáru, zmietaného – áno, uhádli ste správne – búrkami! Počas nich sa uvoľňuje žiara, ktorú je možné využiť na najrôznejšie účely. A okrem toho existujú aj jedinci, ktorí vďaka žiare nadobúdajú mimoriadne schopnosti. Piaty diel by mal v USA vyjsť už tento rok v decembri, takže najvyšší čas začať lúskať.

"Nevšedné zasadenie, množstvo originálnych nápadov, absencia trpaslíkov, elfov a "tradičnej fantasy mágie". Skvostné budovanie sveta, v ktorom do seba jednotlivé prvky pekne zapadajú a vzájomne sa dopĺňajú. A tiež zaujímaví protagonisti, ktorí sa postupne namáčajú v zápletke a väčšinou si ani nevšimnú, že sú v deji až po uši. Niekoľkokrát sa mi stalo, že mi pri čítaní naskočila husia koža!"

David Pohan – Produktový vývoj

Pán prsteňov

J. R. R. Tolkien

Asi najslávnejší zástupca (a súčasne zakladateľ) moderného fantasy žánru. V čase svojho vydania síce príliš parády neurobil, ale po jeho objavení americkou kontrakultúrou v 60. rokoch 20. storočia nadobudol kultový status. A ten sa ho už nepustil. K dnešnému dňu tak má trilógia zo stredozeme a ďalšie Tolkienovej knihy milióny fanúšikov po celom svete. A inšpirovali porovnateľne slávnu filmovú adaptáciu, televízny seriál, celý rad hudobníkov a množstvo spisovateľov a spisovateliek. Jeden prsteň skrátka stále vládne (skoro) všetkým.

"Fascinuje ma detailný fantastický svet, ktorý Tolkien vytvoril, a ktorý dodnes pôsobí dojmom toho, že skutočne existuje a má za sebou bohatú históriu. Keď k tomu pridám veľkoleposť príbehu, sympatické postavy a jedno z najlepších literárnych putovaní, dá mi to dokopy dôvody, prečo sa k Pánovi prsteňov stále vraciam."

Hana Gazdošová – Marketing

Mort

Terry Pratchett

Dnes už klasická séria pozostávajúca zo 41 kníh, niekoľkých komiksov, filmov alebo divadelných hier. Kto Pratchettov svet nesený štyrmi slonmi na pancieri obrej vesmírnej korytnačky ešte nenavštívil, urobí najlepšie, keď sa do niektorého z príbehov hneď začíta. Na takúto výbušne vtipnú zmes fantasy paródie, popkultúrnych odkazov a spoločenských komentárov vás totiž žiadny popisok nepripraví.

"Rozhodne musím spomenúť celú sériu Plochozeme! Páči sa mi, ako je tu viac dejových línií, ktoré sa občas prepletajú. Navyše je to celé veľmi (britsky) vtipné, čo veľmi oceňujem. A aj slabšie diely sú stále super!"

Adam Nógell – Marketing

Vrania šestka

Leigh Bardugo

Dvojica románov z tzv. Grišaverza. Teda fantasy sveta z pera Leigh Bardugo, v ktorom zohráva zásadnú úlohu inšpirácia cárskym Ruskom. To vďaka nedávnej seriálovej adaptácii našlo množstvo nových čitateľov, ale Vrany si užijete, aj keď medzi nich nepatríte. Šestica outsiderov, ktorí nejdú pre ranu ďaleko, totiž chytí za srdce každého, kto si potrpí na kvalitné dobrodružstvo a riadnu porciu romantiky.

"Spolu s Kráľovstvom podvodníkov je toto young adult duológia, ktorá nadchne všetkých fanúšikov morálne šedých jedincov, ktorí nemajú čo stratiť. P.S.: Čítať predtým Grišu nie je treba!"

Zuzana Horká – Produktový vývoj

Gormenghast

Mervyn Peak

Kultová séria románov od spisovateľa a ilustrátora Mervyna Peaka, pojednávajúca o panoptiku obyvateľov obrovského hradu Gormenghast. Trilógia, ktorá sa vymyká väčšine žánrových klišé a v mnohých ohľadoch vzdoruje označeniu fantasy, popisuje bizarný, podmanivý mikrokozmos zviazaný podivnými rituálmi a tradíciami.

"Fantasy "avantgarda", ktorej autor nadväzuje na európsky modernizmus, Dickensa aj vlastnú skúsenosť z bojísk druhej svetovej vojny (Peak bol mimo iné jedným z prvých Britov, ktorí na vlastné oči videli peklo koncentračných táborov). Výsledkom je ľahko surreálna, klaustrofóbna a groteskne zábavná freska sveta, do ktorého by sa možno hocikto chcel pozrieť, ale rozhodne by v ňom nechcel žiť."

Ondřej Kosnar – Marketing

Ľavá ruka Boha

Paul Hoffman

Hlavným hrdinom tejto populárnej temnej fantasy je chlapec Cale, ktorý sa ocitol v osídlach krutých a fanatických Vykupiteľov. Vo svete, kde zúri konflikt medzi Vykupiteľmi a Antagonistami sa to hemží radom postáv a dejových zvratov, ktoré si získali množstvo fanúšikov po celom svete.

"Trochu iná fantasy, ktorá čerpá z motívov assassinov a padlých anjelov. Zlo tu má hlavnú rolu a tiež platí, že nie je hrdina ako hrdina."

Eliška Beránková – Katalogizácia

Hraničiarov učeň

John Flanagan

Dvanásťdielna fantasy séria o Willovi a jeho priateľoch z hradu Redmont. Will sa túžil stať rytierom, ale kvôli malému vzrastu sa svojho sna musel vzdať. Namiesto toho sa dostane do učenia k hraničiarovi Haltovi, s ktorým sa nakoniec vydá na nebezpečnú výpravu.

"Moja malá učebnica leadershipu na pokračovanie. Veľmi odľahčene, ale pritom trefne zachytáva, čo je podstatné. Doma navyše čakáme, až budú deti dostatočne staré na zážitkový príbeh inšpirovaný práve touto sériou."

Kamila Píchová – Automatizácia

Převorství u pomerančovníku

Samantha Shannon

Podľa autorkiných slov feministické prerozprávanie príbehu o svätom Jurajovi. Poctivá moderná fantasy, ktorá obsahuje draky, politikárčenie a plasticky vykreslené postavy vyhýbajúce sa otravným stereotypom. A pretože ide navyše o poriadnu buchľu, vydrží vám jej čítanie nejaký ten piatok či dlhý zimný večer.

"Skvelá fantasy, so silnými ženskými hrdinkami, mužskými postavami, ktoré nie sú len svalstvo, a kombináciou politiky s mýtmi, nad ktorou mi zostával rozum stáť."

Zuzana Horká – Automatizácia

An Lan Dan

China Miéville

Miéville si urobil meno kreatívnymi žánrovými hybridmi a svojim podielom na vzniku tzv. New Weird vlny. Zo svojej kedysi vyslovenej myšlienky, že by rád napísal knihy vo všetkých existujúcich žánroch, už trochu zľavil, ešte predtým ale vydal túto mestskú fantasy pre mladších čitateľov. V nej navštíme tak trochu iný Londýn, v ktorom sa to hemží vražednými žirafami, zlovoľným Smogom a živými dáždnikmi.

"Chytré podkopanie mýtov o vyvolenosti, manifest všetkých sidekickov a jasný odkaz toho, že hrdinstvo a zmeny sa dosahujú zdola. Kniha, ktorá ukazuje, že literatúra pre mladšie čitateľstvo nemusí robiť intelektuálne ústupky v odkaze alebo kreativite, a ktorej prečítanie by prospelo aj mnohým dospelým. Aha, a ešte nindža smetiaky!"

Ondřej Kosnar – Marketing