Doručujeme cez balíkovo za 1,99 €!

Knihobot

Najlepšie detektívky, ktoré odporúča Knihobot

Detektivka

Krimi, thrillery a detektívky sú zďaleka najobľúbenejším žánrom. Čítajú ich ženy, muži, starší, mladší a všetko medzi tým. Aj preto detektívok každý rok vyjdú stovky a nie je vôbec jednoduché sa v takej ponuke vyznať. Prinášame tipy na tie najlepšie detektívky, ktoré vám okrem anotácií priblížime aj cez osobné odporúčania knihobotieho tímu.

Sova

Samuel Bjork

Telo sedemnásťročného dievčaťa bolo objavené v nezvyklom hniezde z peria sovy blízko Osla. Na scénu prichádza skúsený detektív Holger Munch so svojim tímom, aby sa prípadom začal zaoberať. Kvôli nedostatku stôp sa vyšetrovatelia dostávajú do slepej uličky.

Situáciu zmení nahrávka, ktorá príde na oddelenie vrážd od tajomného hackera. Video totiž odkrýva alarmujúce detaily o smrti dievčaťa, objavuje sa na ňom silueta vraha prezlečeného za sovu. Vták symbolizujúci smrť sa na nahrávke ale zjavuje len na okamih.

Druhý román Samuela Bjørka s postavami Holgera Muncha a Mii Krügerovej.

Oceňujem, že Bjork si skvele rešeršuje reálie. V jednom z rozhovorov hovoril, že by si netrúfol nerobiť poriadne rešerše, pretože to by robil z čitateľov blbcov. Navyše sa v jeho detektívkach objavuje vzdorovitá mládež, ktorá počúva Black Flag.

Barbora Votavová

Sudetenland

Leoš Kyša

V Československu sa rysujú prvé slobodné voľby po kolapse komunistického režimu a situácia v pohraničných oblastiach je napätá. Viac ako milión Nemcov, ktorí po prerušenom odsune zostali v česko-poľskom pohraničí, vyžaduje politické práva. V hlavnom meste panuje obava z možného návratu komunizmu, zatiaľ čo v Bratislave sa objavujú predstavy o väčšej autonómii. To sú základné premisy detektívky z alternatívnej histórie, ktorú napísal Leoš Kyša. Autor, kterého môžete poznať aj pod pseudonymom František Kotleta.

Páči sa mi, že Kyša fakt pekne vykresľuje atmosféru deväťdesiatok. Tomu napomáha aj vkladanie ukážok dobovej tlače na začiatok každej kapitoly. Autor pracuje s alternatívnou históriou a popisuje svet, v ktorom nedošlo k odsunu Nemcov zo Sudet. Okrem toho, že ide o detektívku , je to tiež zamýšľanie nad témami rasovej nenávisti a národnostných treníc, ktoré môžeme dnes a denne pozorovať v priamom prenose.

Kristýna Kupcová

Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky

Edgar Allan Poe

V tejto knihe sa nachádza päť detektívnych poviedok od amerického autora E. A. Poea. Sú to „Vraždy v ulici Morgue“, „Záhada Márie Rogetovej“, „Odcudzený list“, „Vrah si ty!“ a „Zlatý chrobák“.

Edgar Allan Poe patrí medzi najvýznamnejších amerických spisovateľov 19. storočia. Jeho dielo zahŕňa poéziu, poviedky a literárnu kritiku. Poe je široko uznávaný ako majster hororu, gotiky a detektívneho žánru.

Prvýkrát som po nej siahla asi v 12 rokoch úplne náhodou v babičkinej obrej knižnici. Bola pre mňa jedným z úvodných stretnutí s „dospeláckym čítaním“ a doteraz sa k nej rada vraciam. Páči sa mi postava A. Dupina ako archetypu detektíva „sherlockovského typu“, ktorý analyzuje zdanlivo nepodstatné detaily a sprevádza čitateľov celým myšlienkovým pochodom vedúcim k vyriešeniu prípadu.

Bára Lípová

Záhada ohnivého oka

Robert Arthur jr.

Veľmi obľúbená detektívna séria pre mládež kombinuje prvky detektívnych príbehov, napätia a dobrodružstva. Každý diel série Alfred Hitchcock a Traja pátrači prináša nový mysteriózny prípad, ktorý treba vyriešiť. Skupina troch pátračov sa nebojí žiadnej výzvy a vždy spoločne pracuje na odhalení pravdy.

Ja teraz veľa detektívky nečítam, ale ako malá som hltala sériu "Alfred Hitchcock a traja pátrači". Sú to taja obyčajne neobyčajní chlapci- Jupiter (mozog), Peter (atlét) a Bob (taká tá záchrana, keď prví dvaja niekde uviaznu). Riešia rôzne prípady, ktoré sú pre malých čitateľov miestami aj celkom strašidelné (tie strašidelné diely ma ale vždy bavili viac), avšak majú logické riešenie . Prvé tri diely sú top!

Nicole Strungová

Hypnotizér

Lars Kepler

Prvý diel zo série s detektívom Joona Linna. Psychiater Erik Maria Bark, ktorý je odborníkom na liečbu traumy pomocou hypnózy, je jednej decembrovej noci vyrušený zvonením telefónu. Z nemocnice v Štokholme ho volá detektívny inšpektor Joona Linna so žiadosťou o okamžitý príchod k prípadu malého chlapca, ktorý sa nachádza v bezvedomí a jeho stav je veľmi vážny.

Príbeh od Larsa Keplera je napínavý a skutočne pútavý, je plný fascinujúcich záhad. Navyše vám otvorí cestu k ďalším dielom so strhujúcim detektívom.

Pretože človek do poslednej chvíle nevie, ako to vlastne dopadne a kto za tým všetkým stojí. Knižka je navyše napísaná veľmi napínavo a ľahko sa číta, takže akonáhle začnete, nechcete prestať!

Monika Pavlovicová

Hotel u mrtvého alpinisty

Arkadij Natanovič Strugackij

Ako by to vyzeralo, keby technologicky pokročilí mimozemšťania poslali na Zem svojich pozorovateľov? O tom je dielo bratov Strugackých. Prvý kontakt však omylom prebehne s členmi zločineckého gangu, ktorý ich schopnosti zneužije. Mimozemšťania čoskoro situáciu prekuknú, ale pri pokuse uniknúť gangstrom sa stávajú terčom prenasledovania. Ako posledný úkryt pred návratom na svoju planétu si vyberú hotel U mŕtveho alpinistu, umiestnený vysoko v horách v izolovanom údolí, ktoré navyše odreže od sveta lavína.

Atmosféra!

Dominik Gazdoš

Lunapark

Volker Kutscher

Berlín, máj 1934. Hitler je pri moci, jednotky notky SA získavajú na sile a začínajú sa správať nepredvídateľne. Obavy ľudí, že ich hnedé košele napadnú alebo dokonca bezdôvodne zatknú, sú na vzostupe. V tomto napätom prostredí spôsobí veľký rozruch správa o vražde člena SA, ktorého telo bolo objavené pod železničným mostom, a nad ním na stene je napísané komunistické heslo.

Lunapark je súčasťou voľnej série kníh s detektívom Gedeonom Rathom.

Kutscher skvele približuje nástup nacizmu v jeho každodennosti, a pritom sa dej dotýka aj veľkých a skutočných udalostí. A dáva "fitfty fifty" priestor dvom postavám, ktoré sú súčasne v súkromí párom.

Zdeněk Dvořák

Ja, Pútnik

Terry Hayes

Mladá žena bola zavraždená v hoteli na Manhattane, a ani ona, ani páchateľ neboli identifikovaní. Otec bol verejne sťatý za ostrého slnka v Saudskej Arábii pred očami svojho syna. Mužovi zo sýrskeho výskumného ústavu niekto vyškriabal oči za živa. Na svahu Hindúkuša boli nájdené obhorené pozostatky troch tiel. Vzniká plán na spáchanie hrozného zločinu proti ľudstvu.

Rozsiahla kniha Terryho Hayesa stojí za prečítanie.

Páči sa mi, že niekoľko dejových liniek, ktoré spolu zo začiatku zdanlivo nesúvisia, sa postupne všetky stretnú. Tiež je super, že skoro štvrtina knihy je písaná z pohľadu „záporaka“ Mudzahedyna a ako čitateľ vlastne chápete jeho motivácia.

Petr Pluhař