Doručujeme cez balíkovo za 1,99 €!

Knihobot

4 tipy Knihobotu: Barbora Votavová

robot
Ondra z Knihobotu
1. 9. 2024
Bára Votavová

Ďalšou členkou knihobotieho tímu, ktorá prichádza so svojimi tipmi na čítanie, je Barbora Votavová. Bára má na starosti značku Knihobot a pred príchodom k nám sa venovala marketingu v menších aj veľkých vydavateľstvách aj v kníhkupectvách. Takže knihami naozaj žije, a nielen v práci. S básnikom Ondrejom Lipárom nahráva podcastový občasník Do slov. Čím by ste mali podľa Báry doplniť svoje knižnice?

Druhé pohlavie

Simone de Beauvoir

Táto feministická klasika by nemala chýbať v žiadnej správnej knižnici! Napriek tomu, že ide o knihu zo 40. rokov, k Druhému pohlaviu sa najväčšie osobnosti feministického myslenia stále odkazujú. V knihe autorka popísala napríklad to, že ženou sa človek nerodí, a ako sa ňou stáva. Druhé pohlavie inšpirovalo napríklad Betty Friedan a odštartovalo druhú vlnu feminizmu. Podľa Judith Butler to bola práve de Beauvoir, kto v tomto texte prvýkrát oddelil rod od pohlavia. Skrátka stojíme na ramenách obryň a mali by sme ich poznať.

Běguni

Olga Tokarczuk

Poľská nobelistka Olga Tokarczuk stojí za pozornosť tak nejako celkovo, ja ale už roky všetkým blízkym odporúčam a kupujem práve Běguni. Autorka tu v románe, ktorý formálne ako román vlastne nepôsobí, spracováva tému cestovania. Nejde pritom len o cesty do diaľok, ide o presúvanie sa v priestore, čase aj o snahu zachovať samého seba. Názov knihy odkazuje k sekte, ktorá verila, že diabol má najväčšiu moc nad ľuďmi, ktorí stoja na mieste. Príbehy v knihe vás prinútia premýšľať, kam sa chcete presúvať a kde naopak chcete navždy zostať, či už sa bojíte diabla, samoty alebo napríklad smrteľnosti.

Jen zvířata

Ceridwen Dovey

Knihu Jen zvířata som si vzala ako oddychové čítanie pred rokmi k moru a nestačila som sa čudovať, aký poklad som celkom náhodou objavila. Len to teda nie je tak úplne oddychové, aj keď sa na pláž vlastne celkom hodila. Ceridwen Dovey tu cez príbehy konkrétnych zvierat, ktoré dostávajú vlastný hlas, hovorí skôr o ľuďoch a o našich vojnách a bojoch o moc. Do toho všetkého ešte navyše zaplieta históriu literatúry spojenej so zvieratami. Dozviete sa teda niečo o živote skutočných živočíšnych druhov, o ľudskej povahe aj o tom, ako ľudia o zvieratách už po stáročia píšu a uvažujú. Nádherná kniha!

Beale Street Blues

James Baldwin

Jamesa Baldwina by mali viac čítať úplne všetci. Jeho non-fiction texty dokážu skvele priblížiť boj za občianske práva černošských obyvateľov USA so všetkými jeho rozmermi nielen v politickej, ale aj vo filozofickej a osobnej rovine, a to myslím môže byť inšpiratívne aj pre uvažovanie o ďalších spoločenských bojoch a premenách. Jeho beletria je ale nemenej dôležitá a hlavne veľmi krásna. V tejto knihe, ktorú na konci 70. rokov preložil Michael Žantovský, nájdete dva romány, Choď a zvestuj to na hore a Beale Street Blues. Každý iný, oba krásne. Baldwin by vám v knižnici nemal chýbať.

Tak tieto knihy odporúča Bára Votavová. Máte radi naše knižné tipy? Dobrá správa: okrem blogu ich často nájdete aj v newsletteri! Stačí sa prihlásiť na odber.