Doručujeme cez balíkovo za 1,99 €!

Knihobot

4 tipy Knihobotu: Anna Fučíková

robot
Ondra z Knihobotu
17. 9. 2024

Anna Fučíková sa v Knihobote stará o kancelárie a HR administratívu, takže aj predovšetkým jej zásluhou nám tu nič nepadá na hlavu a veci odsýpajú tak, ako majú. Okrem toho je ale knihomoľkou od hlavy až po päty. Takže získať tipy práve od nej sme mali na programe dňa už dlho. Tak hor sa na čítanie!

Muži, kteří nemají ženy

Haruki Murakami

Haruki Murakami je môj najobľúbenejší spisovateľ. A všetky jeho diela určite stoja za prečítanie. Keď chcem niečo krátke, ale úderné, volím práve Muži, ktorí nemajú ženy. Ide o zbierku siedmich poviedok, ktoré sa nesú v typicky melancholickom duchu. Cez príbehy prepojené motívom mužov, ktorí stratili alebo nikdy nemali blízku ženu, Murakami skúma pocity osamelosti a odcudzenia v modernom svete. Kniha brilantne kombinuje realistické situácie s prvkami mystiky, snovosti a ľahkého surrealizmu. Tým vytvára zvláštnu atmosféru, ktorá vtiahne, pohltí a len tak nepustí.

V príbehoch sa objavuje téma straty niečoho, čo postavy možno nikdy skutočne nemali. A práve táto citová prázdnota je kľúčovým prvkom celej zbierky. Zmienku si zaslúži aj poviedka Drive My Car, ktorá sa stala predlohou rovnomenného oscarového filmu. Ideálna kniha pre čitateľstvo, ktoré ocení hĺbavú literatúru s existenciálnymi podtónmi.

Jezevec Chrujda ostrouhá křen

Petr Stančík

Príbehy o Jazvecovi Chrujdovi kombinujú krásne ilustrácie a hravý jazyk. Je to skvelé čítanie ako pre deti, tak aj pre dospelých s detskou dušou. Hodí sa ako pre prvé/druhé čítanie, tak ako aj rozprávka na dobrú noc. Dielov je hneď niekoľko, ale mojím najobľúbenejším je práve tento. Ako si Chrujda poradí s tchorom Smradolfom, ktorý páli za jeho lasičkou Aničkou? Čo s rozťahovačným chrenom, ktorý vyženie všetky zvieratká z ich domovov? Ako to už v rozprávkach býva, dobro vždy zvíťazí nad zlom a pozornému čitateľovi neunikne ani pekné ponaučenie. Odporúčam úplne každému, kto má deti.

Feministkou snadno a rychle

Lucie Jarkovská

Feministkou snadno a rychle je ideálnou voľbou pre každého, kto sa zaujíma o súčasné spoločenské otázky. A zároveň chce čítať niečo ľahké, vtipné, inšpiratívne a obzory rozširujúce. Tvrdí vaše okolie, že feminizmus už nie je potrebný? Alebo dokonca, že ide o sprosté slovo? Duo docentiek vás vyzbrojí argumentmi do debát s okolím. Sama som napokon niekoľko argumentov využila v nikdy nekončiacej debate s rodičmi.

Lucie Jarkovská a Kateřina Lišková sa v naviac zameriavajú na český kontext a prístupnou formou s trochou zveličenia objasňujú základné pojmy feminizmu, boria mýty a stereotypy, odkazujú k postrehom z každodenného života, ale aj k historickému kontextu. Knihu dopĺňajú vtipné ilustrácie, ktoré sú skvelou formou odľahčenia.

Sex a lži

Leïla Slimani

Komiksy už dávno nie sú záležitosťou pre deti. Sex a klamstvá je mojím obľúbeným komiksom hlavne vďaka téme a nádhernému, výstižnému výtvarnému spracovaniu. Jeho predlohou sa stali reportáže a rozhovory, ktoré Leïla Slimani viedla so ženami z Maroka.

Hlavnou témou je intímny život žien v Maroku, ich emancipácia a to, ako musia občas zápasiť so systémom, ktorý nie je nastavený na situácie 21. storočia. Aké ťažké môže byť pre ženu v Maroku splniť si svoje sny? Ako veľmi majú tieto ženy právo vlastnej voľby? Ako veľmi musia klamať, aby žili aspoň trochu pokojný (a možno aj spokojný) život?

V knihe je nenásilnou formou zobrazený ako každodenný život, tak zápolenia s vierou, tradíciami alebo predsudkami okolia. Pre európskych čitateľov ide o zaujímavý vhľad do inej kultúry a iného myslenia.

Pokiaľ knihu práve nemáme skladom, nechajte si ju postážiť! Akonáhle sa objaví, pošleme vám e-mail.